Boeksigneren na lezing bij boekhandel Wagner @ Bas WarmenhovenIs desktop, not computer,” zeg ik met een Grieks accent en til mijn wenkbrauw lichtjes op om aan te geven dat dit de ontknoping van de anekdote is. De zaal buldert van het lachen. Met een glimlach neem ik een slok water uit mijn glas, want ik weet inmiddels dat dit een lach is die meerdere seconden zal aanhouden. Een van de vele die ik de komende anderhalf uur zal krijgen.

Soldatenhumor

Uit de fanmail en recensies weet ik dat Officier in Afghanistan als een humoristisch, soms zelfs hilarisch boek wordt gezien. Dat voelt vreemd, omdat ik nooit de bedoeling heb gehad om een humoristisch boek te schrijven. Ik ben geen comédienne, ik ben hooguit cynisch. In een militaire operatie zijn veel dingen zo frustrerend dat er feitelijk maar twee reacties mogelijk zijn: of huilen, of lachen. Huilen past niet bij het stoere imago van militairen (hoewel ze het stiekem wel doen, hoor), dus lachen is de geijkte reactie.

Serieus boek

Al de eerste recensent, voorwoordschrijver Jack de Vries, had het over een ‘onderhoudend en vermakelijk’ boek, ‘lichtvoetig en humoristisch’ en ‘buitengewoon grappig’. Mijn kamergenote op het werk zei zelfs na het lezen van de drukproef van zijn voorwoord: “Weet je zeker dat je De Vries niet wilt vragen om die opmerkingen eruit te halen? Je schrijft toch een serieus boek?”
Inmiddels vind ik het wel leuk. De serieuze boodschappen die ik heb komen prima over, waarschijnlijk zelfs beter dan als Officier in Afghanistan alleen maar een serieus boek was geweest. En ik moet eerlijk bekennen: het gevoel dat het geeft om een zaal aan het lachen te maken of op een andere manier emotioneel te betrekken bij je verhaal, is geweldig. Presenteren in het kwadraat.

Comedy Theater

De marketingdame van Meulenhoff schertste vrijdag dat ze “dan maar moest gaan proberen om me het Comedy Theater in te krijgen”. Het theatergaande publiek zou dat waarschijnlijk best leuk vinden. Soldatenhumor in het theater: in elk geval een unieke manier om mensen bekend te maken met het militaire vak en alles wat daar bij komt kijken.

 

Directeur van een theaterbureau? Activiteitencoördinator op zoek naar sprekers? Eigenaar van een boekhandel? Ik kom graag langs om lezingen te geven over Officier in Afghanistan. Die schijnen niet alleen inhoudelijk goed te zijn, maar ook nog humoristisch, heb ik me laten vertellen.

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën