An English translation of this blog is available.

Ik krijg vaak te horen dat Officier in Afghanistan zo lekker weg leest. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen: ‘lekker schrijven’  is hard werk, maar absoluut te leren. Voor mij waren twee boeken en een cursus hierbij cruciaal.

De cursus is de beroemde, zeg maar rustig beruchte, cursus van Robert McKee, Hollywood scriptdoctor. McKee is een of twee keer per jaar  in Europa (22-25 november 2012 is hij weer in Londen) en legt dan in vier dagen een heel leven aan schrijfervaring uit. Hij leert je heel diepgravend naar je teksten te kijken en te analyseren waar het goed gaat, waar niet en hoe je de problemen oplost. Je kunt ook zijn boek lezen: Story, maar ik moet eerlijk zeggen dat zijn boek minder indruk op me heeft gemaakt dan de cursus zelf.

Er zijn twee andere schrijfboeken die wel veel indruk hebben gemaakt. Beide zijn praktisch en leuk geschreven en heb  ik zo vaak gelezen dat ik ze bijna uit mijn hoofd ken. Dat is nodig ook, want deze boeken staan zo vol met goede, technische informatie dat die met een keer lezen nooit blijft hangen. Het betreft How Not to Write a Novel en Self-Editing for Fiction Writers.

En als je dan ook nog wilt weten hoe je in Nederland je boek uitgegeven krijgt, is Bestseller van Paul Sebes een aanrader.

Goed schrijven is absoluut te leren.

 

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën