Officier in Afghanistan is nog geen maand uit en de eerste, unaniem lovende, recensies zijn al verschenen.  Facetten van de Tweede Wereldoorlog geeft Officier in Afghanistan een ‘zeer goed’ en militaire website Boekje-Pienter.nl  geeft het een vijf-sterren-beoordeling:

Wat mij betreft heeft Esmeralda Kleinreesink met haar boek een meesterproef in het schrijven van een non-fictie ‘roman’ afgeleverd.[…] En de internationale staven zijn met dit boek definitief op de kaart gezet.

Staf is leuk

Dat een boek dat zich op een internationale staf afspeelt zo leuk kan zijn, wekt bij diverse recensenten verbazing:

Uitgaande van die (staf)locatie verwacht je niet veel vuurwerk, althans in relatie tot wat aan de frontlijn in Uruzgan is beleefd. Wie hiermee op voorhand de indruk krijgt dat haar boek saai zou zijn, komt prettig bedrogen uit. (Boekje Pienter)

Ook al speelt “Officier in Afghanistan” zich niet aan het front af, het is toch een interessant boek geworden dat ook voor leken aangenaam te lezen is. (Facetten van de Tweede Wereldoorlog)

Sterker nog, Boekje Pienter vindt het een echt militair boek:

Wat ‘Officier in Afghanistan’ vooral zo’n heerlijk boek maakt om te lezen, is de dienstbaarheid die uit elk hoofdstuk opwalmt. Kleinreesink – het mag gezegd worden – is een échte militair die is voorbereid, alles dubbel checkt en rekening houdt met het onmogelijke en onvermijdelijke. Haar probleemoplossende en nooit risicomijdende gedrag is wat de can do-mentaliteit wordt genoemd.

Respect voor militairen

Ik heb Officier in Afghanistan vooral geschreven  om te laten zien dat militairen echte mensen zijn, die belangrijk werk doen, in plaats van een post op de begroting waarop voortdurend bezuinigd kan worden. En ik ben dan ook erg blij om te lezen dat die boodschap overkomt:

Maar het is ook een boek met een belangrijke boodschap, namelijk dat steun onontbeerlijk is voor al onze troepen  […] Het lezen van “Officier in Afghanistan” maakt één ding duidelijk: Nederland doet nu eenmaal mee aan vredesmissies waar ook ter wereld. Dat is een feit en onze mannen en vrouwen doen hun uiterste best om hun taken zo goed mogelijk te vervullen onder veelal moeilijke omstandigheden. Daar kunnen we alleen maar diep respect voor hebben, ongeacht of we nu voor of tegen de missies zijn! (Facetten van de Tweede Wereldoorlog)

Wie eens uit de 1e hand wil lezen hoe het is in Afghanistan kan ik dit boek van harte aanbevelen. Na het lezen werd het in elk geval voor míj een ‘stuk-minder-ver-van-mijn-bed-show’.
Respect voor al het luchtmacht-, landmacht- en zeevaartpersoneel had ik al en dat is er door het lezen van dit boek alleen maar door vergroot. Werk dat zij uitvoeren voor o.a. de vrijheid van andere mensen/landen en wat dat doet met zichzelf door alles wat ze meemaken, ruiken en zien, mag nooit onderschat worden. (Ingeborg de Jonge)

Cultuurverschillen

De recensenten hebben zich net zo verwonderd over de cultuurverschillen als ik:

Direct zaken doen met de Italiaanse en Griekse collega’s werkt blijkbaar van geen kanten, de Amerikanen blijken halsstarriger dan verwacht in het delen van vliegtuigcapaciteit, de Engelse kolonel die Kleinreesinks laatste weken op het HQ ISAF probeert te verpesten werkt het best als botterik achter een clean desk en – al met al – blijkt aan het einde van het boek haar “Wet van Militaire Discipline” niet zozeer lachwekkend als een waarheid als een koe. Zomaar wat dingen die opvallen in dit boek. (Boekje Pienter)

Bovendien heeft ieder land ook nog eens zijn eigen regels. Zo kennen de Amerikanen een three-day-window-rule, een regel, die inhoudt dat er binnen 72 uur gevlogen gaat worden. Haast hebben is er zeker niet bij! (Facetten)

Schrijfstijl

En wat ook fijn is om te lezen is dat al het geploeter om te leren om mooi, kort en beeldend te schrijven  zijn vruchten heeft afgeworpen. Op twitter is de meest gehoorde kreet dat het boek  als een trein leest en humoristisch is, en ook de recensenten zijn positief over de schrijfstijl:

[Een] boek dat zeer gemakkelijk wegleest en veel humor kent, sterker nog: bij tijden hilarisch is (Boekje Pienter)

Helaas lukte het mij niet om het boek in één adem uit te lezen, maar anders had ik het zó kunnen doen. Esmeralda schrijft in een vlotte stijl en beeldend, het is eenvoudig je een beeld te vormen van alles wat ze schrijft. (Ingeborg de Jonge)

[E]en interessant boek […] dat ook voor leken aangenaam te lezen is. (Facetten)

Nalezen

Voor wie de recensies over Officier in Afghanistan wil nalezen, kan ze terugvinden op de In de media pagina of direct hieronder:

> Boekje-Pienter.nl

> Facetten van de Tweede Wereldoorlog

> Ingeborg de Jonge

Bestellen

Officier in Afghanistan is overal in de boekhandel verkrijgbaar, direct te bestellen op bol.com, en als e-book ook direct te downloaden.

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën