Mannenbolwerk in veel andere landen al tientallen jaren geleden gesloopt.

Vrouw op Defensie hier uniek, elders gewoon.

Van onze verslaggeefster

Janny Groen

Weer wordt een mannenbolwerk gesloopt. Met Jeanine Hennis-Plasschaert krijgt Nederland de eerste vrouwelijke minister van Defensie. ‘Heel leuk’, vindt hoofdredacteur Margriet van der Linden van het vrouwenblad Opzij, dat een vrouw de leiding krijgt over ‘een van oudsher mannendomein, met tanks, vliegtuigen en geweren’.

Van der Linden voegt er wel direct aan toe dat voor feministen pas echt een mijlpaal zal zijn bereikt als Nederland eindelijk een vrouwelijke premier krijgt.

Feministe van het eerste uur, Hedy d’Ancona, haalt de schouders op over de feministische doorbraak op Defensie. ‘Ooit was het bijzonder dat een vrouw de post kreeg van Verkeer en Waterstaat. Een vrouw op Defensie maakt mij niets uit. Belangrijk is dat er evenveel mannen als vrouwen in het kabinet zitten. Dat is nu wel beter verdeeld dan in Rutte I.’

Uniek is een vrouw op die post overigens geenszins. Al in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw beheerden vrouwelijke premiers die ‘mannenportefeuille’. Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike van 1960 tot 1965 en van 1970 tot 1977 in Sri Lanka. Indira Gandhi van 1975 tot 1977 in India en Benazir Bhutto van 1988- tot 1990 in Pakistan.

Er is ook een hele reeks vrouwelijke vakministers. Violeta Barrios de Chamaro (1990-1997) in Nicaragua, Elisabeth Rehn (1990-1995) in Finland, Kristin Krohn Devold (2001-2005) in Noorwegen, Michille Bachelet Jeria (2002-2004) in Chili, Michéle Alliot-Marie (2002-2007) in Frankrijk, Leni Björklund (2002-2006) in Zweden. Op dit moment zijn er nog vrouwelijke ministers van Defensie in onder meer Zweden, Zuid-Afrika, Paraguay en Montenegro.

D’Ancona had Hennis-Plasschaert liever op het ministerie van Justitie gezien. Het ministerie van Defensie is in haar ogen een ‘restpost, waar geen eer aan te behalen valt’. Er moet enorm worden bezuinigd. D’Ancona: ‘Het lijkt nu dat is gedacht: er moet nog een leuke jonge vrouw bij, wat is er nog over? O, Defensie.’

Flauw
Defensiedeskundige Ko Kolijn van Clingendael vindt die redenering flauw. Haar voorganger Hillen moest ook stevig bezuinigen. Een vrouwelijke minister is volgens hem eerder een logische volgende stap. ‘Defensie steekt niet onder stoelen of banken dat voorop wordt gelopen op emancipatiegebied.’ Hij noemt de vrouwelijke generaal, een F-16-pilote, een vrouwelijke commandant van een marineschip.

Hennis-Plasschaert staat volgens Kolijn wel voor een ‘ontzettende rotklus’. In 2013 volgt de eerste golf ontslagen. Volgens een recent rapport van de Rekenkamer over de Joint Strike Fighter (JSF) ‘zal Nederland zich in 2014 enorm moeten bezinnen op het ambitie- niveau van de krijgsmacht’.

Ook Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP en Esmeralda Kleinreesink, luitenant-kolonel bij de luchtmacht, zeggen dat het bedje van Hennis-Plasschaert niet bepaald gespreid is. Beiden denken dat het niet uitmaakt of nu een man of vrouw moet gaan hakken in de begroting. Kleinreesink: ‘Ze krijgt het heel moeilijk: heel fors bezuinigen en een krijgsmacht overhouden met goed materieel en goed opgeleide mensen.’

Van den Burg: ‘Hillen redde het nauwelijks zonder staatssecretaris. Zij moet het ook zonder doen. Ons behoeden voor een gemankeerde krijgsmacht, dat is een hele zware opgave.’

Bron: De Volkskrant, 30 oktober 2012, pagina 6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën