Knevel en Van den Brink mag dan niet zijn doorgegaan, maar op 19 mei  zat ik wel in de radiostudio van RTVNH, in het cultuurprogramma Bijlage om Officier in Afghanistan te bespreken.

“Heb je het zien veranderen in de tijd dat je daar was?” vraagt Jos Heeremans aan me in de live uitzending. Een lastige vraag. Het antwoord is: nee. Daar heb ik veel te kort voor in Afghanistan gezeten; veranderingen zie je niet in een paar maanden tijd. Maar dat is een beetje een onbevredigend antwoord. Bijna alsof onze aanwezigheid daar helemaal niets te betekenen heeft en dat is niet terecht.

Mediatraining

Ik denk koortsachtig na over wat ik uit eigen ervaring kan vertellen om de luisteraar te laten zien dat er in Afghanistan wel wat bereikt wordt, maar het blijft leeg. Als ik iets geleerd heb in de mediatrainingen die ik bij Defensie heb gehad, is het wel dat je nooit namens anderen mag spreken, je bent niet de officiële woordvoerder van Defensie. Je mag alleen vanuit je eigen expertise en ervaring spreken en die heb ik in dit geval niet. Toch weet ik dat er in de loop van de jaren echt wel vooruitgang in Afghanistan is geboekt. Wat doe ik? Ga ik deze gouden regel breken of niet?

Andermans ervaring

“Ik heb wel gehoord dat commandanten die terug zijn geweest veel verandering hebben gezien,” zeg ik. “De eerste keer dat ze naar Uruzgan gingen was het ’s avonds compleet donker en bij een volgende uitzending zagen ze dat er straatlantarens waren en weer een wekelijkse markt waar mensen naar toe durfden te gaan.”

Voorlichting

Als ik maandag de Defensie voorlichtster om feedback vraag op het interview, geeft ze heel veel goed inhoudelijk commentaar, maar hierover zegt ze niets. Toch wel een beetje opgelucht concludeer ik, niet voor de eerste keer, dat gelukkig ook bij Defensie geldt dat regels breken met verstand is toegestaan.

Radiointerview

Het radiointerview is terug te luisteren op de RTVNH website, mijn gesprek loopt van 39:00 tot 51:20.

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën