De kerstvakantie is voor mij de tijd om boeken te lezen. Kennelijk ben ik niet de enige, want er zijn na de kerst twee uitgebreide nieuwe recensies geschreven over Officier in Afghanistan. De eerste, van boekennieuws.nl heb ik in mijn vorige blog beschreven.

De tweede is een vijfsterren beoordeling van EHuisman op bol.com:

Boeken van vrouwelijke militairen zijn vrij zeldzaam. Laat staan boeken van Nederlandse vrouwelijke militairen die zijn uitgezonden. In Officier in Afghanistan vertelt Luchtmachtoverste Esmeralda Kleinreesink het verhaal van haar uitzending naar Afghanistan in 2006.

Kleinreesink beschrijft hoe het toegaat op een militair hoofdkwartier van een multinationale missie. Liefhebbers van “blood & guts” kunnen dit boek links laten liggen, alle gevechtshandelingen zijn van psychologische aard. Als hoofd tranportplanning ontdekt Kleinreesink de cultuurverschillen en afwijkende politieke opvattingen die er tussen de bondgenoten bestaan en vecht ze tegen de logge militaire bureaucratie.

Het boek is vlot en met humor geschreven en vaak opmerkelijk openhartig, bijvoorbeeld over de redenen voor de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan en de twijfelachtige interesse van Nederlandse politici. Ook de eigen twijfels en gewijzigde opvattingen (boerka) komen aan bod.

Officier in Afghanistan is een boeiend boek en een aanrader voor iedereen die is geïnteresseerd in de ervaringen van “onze jongens” – en meiden – in het buitenland.

Pluspunten: boeiend boek

Een overzicht van alle recensies staat op de pagina In de media.

 

 

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën