An English translation is available.

“Ik werd altijd als laatste de hand geschud. Uniformen eerst.” Mijn burgercollega, een  hoogleraar, schudt zijn hoofd. Hij is net met een groep cadetten naar een militaire oefening geweest.

“Moet je je salarisschaal maar op je schouders dragen,” zeg ik.

“Tja, dat krijg je als voormalig dienstplichtig korporaal”, zegt een andere collega.

Ondanks ons sarcastische commentaar blijft het natuurlijk vreemd dat een burger met een hoge status als laatste een hand krijgt.

The Mentalist

Later in de week loop ik onverwacht tegen hetzelfde probleem aan.  Ik ben bezig met een scenario voor de Amerikaanse politieserie The Mentalist. Het team van The Mentalist bestaat uit vier politieagenten en een burger. De burger is Patrick Jane: de mentalist uit de titel. In mijn script worden ze door Lisbon, de bazin, allemaal voorgesteld aan de nieuwe sheriff. De vraag is: in welke volgorde gebeurt dat?

Ik kan de andere agenten wel op statusvolgorde indelen: eerst degene die al eens waarnemend hoofd is geweest, Cho, dan zijn partner Rigsby, vervolgens het groentje, Van Pelt, maar wat doen we met Patrick Jane? Dit is de man die alle cases oplost, maar hij is ook een burger en staat daarmee buiten de hiërarchische politiepikorde. Moet hij als eerste genoemd worden? Of als laatste? Of in elk geval voor Van Pelt, het groentje?

Ik kijk een paar afleveringen door op zoek naar een soortgelijke voorstelronde. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht als ik Lisbon hoor zeggen: “Meet Cho, Rigsby, Van Pelt and Jane”. Dus ook in Amerikaanse politiekringen geldt ‘uniformen eerst’.

We zijn net kippen.

2 Responses to Pikorde

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën