An English translation is available.

“Ik werd altijd als laatste de hand geschud. Uniformen eerst.” Mijn burgercollega, een  hoogleraar, schudt zijn hoofd. Hij is net met een groep cadetten naar een militaire oefening geweest.

“Moet je je salarisschaal maar op je schouders dragen,” zeg ik.

“Tja, dat krijg je als voormalig dienstplichtig korporaal”, zegt een andere collega.

Ondanks ons sarcastische commentaar blijft het natuurlijk vreemd dat een burger met een hoge status als laatste een hand krijgt.

The Mentalist

Later in de week loop ik onverwacht tegen hetzelfde probleem aan.  Ik ben bezig met een scenario voor de Amerikaanse politieserie The Mentalist. Het team van The Mentalist bestaat uit vier politieagenten en een burger. De burger is Patrick Jane: de mentalist uit de titel. In mijn script worden ze door Lisbon, de bazin, allemaal voorgesteld aan de nieuwe sheriff. De vraag is: in welke volgorde gebeurt dat?

Ik kan de andere agenten wel op statusvolgorde indelen: eerst degene die al eens waarnemend hoofd is geweest, Cho, dan zijn partner Rigsby, vervolgens het groentje, Van Pelt, maar wat doen we met Patrick Jane? Dit is de man die alle cases oplost, maar hij is ook een burger en staat daarmee buiten de hiërarchische politiepikorde. Moet hij als eerste genoemd worden? Of als laatste? Of in elk geval voor Van Pelt, het groentje?

Ik kijk een paar afleveringen door op zoek naar een soortgelijke voorstelronde. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht als ik Lisbon hoor zeggen: “Meet Cho, Rigsby, Van Pelt and Jane”. Dus ook in Amerikaanse politiekringen geldt ‘uniformen eerst’.

We zijn net kippen.

2 Responses to Pikorde

 • teun says:

  Interessant blog, overste Kleinreesink! (is dit de juiste aanspreektitel?)

  Militairen die schrijven zijn alleen maar toe te juichen… dus trek maar niks aan van commentaar van mijn collega en vriend kameraad Karskens!

  zal uw boek aanschaffen en het met plezier gaan lezen…

  t

  • Esmeralda Kleinreesink says:

   Overste is inderdaad de juiste militaire aanspreektitel voor een luitenant-kolonel en mag gebruikt worden door burgers, maar hoeft niet. ‘Mevrouw’ (of ‘meneer’) is altijd goed.
   Ik heb geen slaap verloren over het commentaar van Arnold Karskens, vond het wel een boeiend en onverwacht standpunt voor een onafhankelijke journalist. Ik overweeg het te gaan gebruiken als openingsquote voor mijn proefschrifthoofdstuk over Waarheid en (zelf)censuur.
   Hoop dat je Officier in Afghanistan leuk gaat vinden!

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën