videoblog

Ik heb een hekel aan reclame. Op YouTube kan ik de advertenties niet snel genoeg uitklikken. Daarom was ik vorige week helemaal verbaasd over mijn eigen gedrag. Ik heb een reclamefilmpje, van notabene 3:43 minuten, helemaal afgezien. Omdat ik niet kon stoppen om er naar te kijken.

Het gaat om het filmpje “The Impossible Tattoo” waarin T-Mobile laat zien wat er allemaal kan met 5G. Van een afstand een tattoo zetten, bijvoorbeeld.

Waarom werkt dit filmpje? Omdat het een voorbeeld is van uitzonderlijk goede storytelling.

De tattoo artist maakt de klassieke reis van de held. Het oerverhaal dat terugkomt in alle mythen van over de hele wereld en uit alle tijden, zoals hoogleraar Joseph Campbell ontdekte.
In het kort:

  1. Er gebeurt iets in de wereld van de held: de uitvinding van 5G
  2. Daarom moet de held zijn veilige wereld verlaten: de wereld van tatoeëren in fysieke aanwezigheid van het canvas (degene die getatoeëerd wordt)
  3. Hij moet heel veel obstakels overwinnen in die wereld: je ziet in het filmpje hoe vaak het misgaat tijdens het testen, dat de naald te diep gaat, te veel inkt achterlaat, of heftig begint te trillen.
  4. Maar uiteindelijk lukt het hem om zijn doel te behalen: de eerste persoon ooit wordt door hem op afstand getatoeëerd.
  5. Hij komt terug in zijn oude wereld als een veranderd mens die de wereld wat te brengen heeft: hij kan op afstand tatoeëren, een fantastisch concept in een wereld vol klanten die niet willen of kunnen reizen, maar wel van die ene tattoo artist aan het andere eind van de wereld een creatie op hun huid willen. Dankzij 5G technologie.

Dit is storytelling op zijn best. Complimenten voor de makers!

Ik had jullie beloofd dat ik de korte video’s die ik heb ingesproken voor mijn veteranenproject zou laten zien. Hier komen ze. Vier voor de Marechaussee (in volgorde te kijken!) en één voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).  Ze worden onderdeel van de opleiding. Zodat hulpverleners weten wat een veteraan is en hoe je een veteraan in psychische nood kunt helpen.  

1. Wat is een veteraan? https://vimeo.com/442020886/2349d5f4b9
2. Hoe herken je een veteraan? https://vimeo.com/442027362/a639227d6a
3. Hoe herken een veteraan in nood? https://vimeo.com/442027708/68ee201523
4. Hoe benader je een veteraan in nood? https://vimeo.com/442027923/166cc6ef0b
5. Wat is een veteraan? Versie DJI https://vimeo.com/442048005/b6a976ffda

Dit is het laatste, afsluitende onderdeel van Project Nova. Per 1 augustus stopt de financiering van het project door het DOSCO Ontwikkelfonds. Daarmee stopt de zorg voor veteranen die in aanraking komen met politie & justitie echter niet. Want waar ik met Project Nova heb gezaaid, gaat de staande organisatie (KMAR, Veteraneninstituut, LZV, DJI, politie) oogsten. En het bloeit al overal!

Auteur Maaike Hoogewoning over hoe die laatste paar seconden voelen voordat je voor heel Nederland op live televisie gaat speechen: “Ik voelde alleen maar mijn hartslag in mijn nek”. 
In dit openhartige interview over spreken in het openbaar vertelt ze o.a. hoe belangrijk het oefenen van een pitch is: “Je staat niet als een duf konijn op het podium met het idee ‘waar moet ik mijn handen nou houden?’”. En hoe stressvol het is om drie weken voor een TEDxTalk je presentatie wel op papier te hebben, maar niet in je hoofd (en hoe dat toch goed kwam).

PS: Wil je meer weten over Lijfleren™ dat tijdens het interview aan de orde kwam? Klik dan hier: www.depitch.coach

“Wat doet een pitchcoach eigenlijk?”, wordt mij weleens gevraagd. Van alles, onder andere het verbeteren van pitchteksten. Ook voor mensen die al goede pitches hebben.

Zo gaat dat in de praktijk:

Rick Torenstra heb je wellicht vanmiddag gezien op televisie tijdens Veteranendag in de Ridderzaal. Hij is de jonge veteraan in burger die vertelde hoe hij bij een zelfmoordaanslag een oog was kwijtgeraakt en hersenletsel had opgelopen. Hij vroeg mij om mee te kijken naar de tekst van zijn 2-minuten-pitch op live televisie om te zien hoe we die nog krachtiger konden maken.

Hij beschreef in de eerste versie zijn hersenletsel als volgt:

“Jaren later werd duidelijk dat ik ook een hersenbeschadiging heb opgelopen tijdens de aanslag. Voornamelijk de hersenbeschadiging heeft veel impact op mijn dagelijkse leven en op dat van mijn thuisfront.”

Prima concept: een hersenbeschadiging heeft heel veel impact op je dagelijks leven. Als pitchcoach kijk ik wat we kunnen doen om dat concept verder te versterken. Mijn commentaar hierop was tweeledig. Allereerst, probeer er meer emotie in te krijgen, want daarmee neem je mensen mee, raak je ze. Ten tweede gebruik daarbij een voorbeeld, want anders wordt het niet concreet voor ze. Ik ken zijn verhaal, omdat ik vaker met hem heb gewerkt als pitchcoach, dus suggereerde iets wat zijn dochter ooit tegen hem had gezegd, of iets over hoe lastig het is om te plannen. Maar dat zijn niet meer dan suggesties. Mijn uitgangspunt is dat de tekst van de pitcher zelf moet blijven. Het moeten zijn woorden blijven.

Hij komt dan terug met:

“Voornamelijk de hersenbeschadiging heeft veel impact op mijn dagelijkse leven en op dat van mijn thuisfront. Van de afgelopen 12 jaar kan ik me maar weinig herinneren, zoals belangrijke gebeurtenissen als mijn trouwdag en geboorte van mijn kinderen.”

Dat vond ik een krachtige verbetering, heel goed. Want dit is een heel kort, heel concreet voorbeeld van wat een hersenbeschadiging in het dagelijks leven doet met je. En dan ook nog over onderwerpen die emotie oproepen bij het publiek: trouwdag, geboorte van je kinderen. Dat is iets wat mensen voor zich kunnen zien en waarbij ze direct kunnen invoelen wat een impact het op hen zou hebben.    

Hij heeft dus een heel goed voorbeeld gekozen en een prima concept neergelegd. Nu nog een laatste slag: het moet nog spreektaal worden. Daarvoor adviseer ik om ‘voornamelijk’ te vervangen door ‘vooral’ en de zinnen korter te maken. Als laatste adviseer ik om te werken met een herhaling van datgene wat het belangrijkst is. Hier dat je herinneringen weg zijn. Ik geef hem een voorbeeld van hoe ik het zou oplossen:

Van de afgelopen 12 jaar kan ik me maar weinig herinneren. Belangrijke gebeurtenissen zijn weg. Mijn trouwdag. De geboorte van mijn kinderen. Weg.

Dat is dus één van de vele facetten van pitchcoaching: teksten nóg krachtiger maken. Een onderdeel waar mijn jarenlange ervaring als auteur handig van pas komt.

Als je wil weten wat hij uiteindelijk heeft gezegd tijdens de live uitzending van #Veteranendag, kijk dan onderstaande video:

Het startpunt van een pitch in de Perfecte Pitch Methode is een publieksanalyse. Wie is je publiek en wat willen ze van je? Meestal kun je daar wel iets over zeggen, hebben ze speciale interesses, specialistische kennis, of duidelijke persoonskenmerken. Maar wat nou als je publiek heel Nederland is?

Dat geldt voor mijn militaire collega’s die 27 juni op #Veteranendag in de Ridderzaal twee minuten mogen spreken. Hoe schrijf je dan die speech? Waar begin je dan? Da’s lastig. Of zoals één van hen zei: “Ik vind het een hele puzzel om het in twee minuten te krijgen”. Dit was mijn advies:

1)      Bedenk één concept dat je wil neerleggen (niet meer!)

2)      Voor dat ene concept bedenk je de Call to Action: de laatste zin die je wil gaan zeggen, de boodschap die mensen moeten onthouden

3)      Kies een waar gebeurd verhaal dat je voor je kunt zien dat past bij die boodschap

4)      Ga dan pas schrijven

En kijk naar de tips voor 5-minuten-pitches, want die gelden net zo hard voor 2-minuten-pitches:

Je hoeft geen militair te zijn om dit advies te gebruiken. De tips werken voor elke pitch!

Meer weten over de Perfecte Pitch Methode? Klik hier:

=>www.depitch.coach

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën