> Stem mee

foto-tedxede-2016-kleinreesink-overview-angela-bloemsaatZeg ‘kogelvrij vest’ tegen een militair en de kans is groot dat je gecorrigeerd wordt. Het is namelijk een ‘kogelwerend vest’  of ‘scherfvest’ dat zeker niet kogel’vrij’ is. Als je dat woord als militair gebruikt in de nabijheid van collega’s is het zeer wel mogelijk dat je met een smalende dan wel meewarige blik wordt aangekeken. “Schattig, zo’n meisje/knulletje dat nog nat achter de oren is”. Dit woordgebruik is, kortom, niet goed voor je imago.

Als je daarentegen voor een groot, algemeen publiek moet spreken is het devies echter: laat jargon (kogelwerend/scherf vest) achterwege en gebruik woorden die aansluiten bij de belevingswereld van je publiek (kogelvrij vest).

Dat leidde bij mij dus tot een ernstig dilemma bij het voorbereiden van mijn TEDxEde talk over de vraag of oorlog militairen verandert. Niet alleen zou er een kogelwerend vest op het toneel staan, ook zou ik het woord twee keer, in het Engels, uit moeten spreken. En in het Engels is het verschil nog veel groter: flak jacket versus bulletproof vest. De kans is groot dat de meeste mensen het woord ‘flak jacket’ niet eens kennen.

Welk woord zou jij gebruiken?

View Results

Laden ... Laden ...

 

Als je wilt weten waar ik voor gekozen heb, zie dan de eerste twee minuten van mijn TEDx talk:

In de hal van de FacultCertificaat dat garandeert dat vlag in Kabul heeft gewapperdeit Militaire Wetenschappen hangt sinds kort een heel vieze Nederlandse vlag. Meegenomen door een collega die net terug is van een uitzending in Kabul, Afghanistan. “Hij is wel gewassen”, zegt hij. Ik begrijp dat de Kabulse lucht nog net zo vies zwart is als toen ik er in 2006 was. De opening van Officier in Afghanistan begint niet voor niets met een schoonmaakscène*.

Certificaat

Vol trots hangt er een certificaat bij, met de handtekening van een Amerikaanse generaal erop.

Het certificaat garandeert dat de vlag ‘was flown in the face of the enemy over the NATO compound’. En niet zomaar, maar ter ere van de Faculty of Military Science. Ons dus.

Ondervragen

In een van de boeken in mijn proefschriftonderzoek komen dit soort vlaggen ook voor. In Vragenvuur (oorspronkelijke Engelse titel: The Interrogators) van de Amerikaanse ondervrager Chris Mackey worden in de ondervragingsruimte aan de muren Amerikaanse vlaggen opgehangen, waar de gevangenen constant door omringd worden. Deze vlaggen worden later in de kampwinkel te koop aangeboden met een soortgelijk certificaat. Het is niet zomaar een Amerikaanse vlag, maar een die langdurig in het aangezicht van een overwonnen tegenstander heeft gehangen. Ik moet eerlijk zeggen dat me dat toen ik het las een onbehagelijk gevoel gaf. Ik vond het van weinig respect naar de tegenstander toe getuigen. En nu hangt er iets soortgelijks bij mij in de gang.

Als ik over dat onbehagen met de vlagophanger praat, moet hij lachen: “Ach, het is leuke gespreksstof, nietwaar?”

Ik ben wel benieuwd naar wat u hiervan vindt. Voelt u zich hier ook ongemakkelijk bij, of vindt u zo’n lekker puh vlag juist een goed idee?

Zo'n lekker puh vlag vind ik...

View Results

Laden ... Laden ...

Nederlandse vlag die in Kabul heeft gewapperd* Dit is die openingsscène van Officier in Afghanistan:

Met een schoonmaakdoekje in mijn ene hand en een flacon met blauw ontsmettingsmiddel in de andere sta ik op mijn eerste dag in Afghanistan een bureau te poetsen. Dit was niet helemaal wat ik me had voorgesteld toen ik een half jaar geleden een telefoontje van het Operatie Centrum van de Luchtmacht kreeg met de vraag of ik zin had in een uitzending als hoofd bureau Lucht- en grondtransportplanning voor de NAVO in Afghanistan. Het beeld dat bij mij opkwam, was van een vluchtplanningskamer met grote televisieschermen, overal klokken met de tijden van vliegvelden over de hele wereld en rode tickertape waar de meest recente vluchtgegevens voorbijkwamen. Ik zag mezelf al in een stoer desertuniform met een kogelwerend vest eroverheen en een Lara Croft-holster om mijn rechterbeen.
Schoonmaakdoekjes en ontsmettingsmiddel kwamen in mijn fantasie niet voor.

Tijdens een lezing vroeg iemand waarom ik de hoofdpersoon uit het hoofdstuk De Engelse kolonel zijn cruciale dialoog (“We are British. We do not say no.”) in het Engels liet zeggen. Dat had toch ook in het Nederlands gekund?

Zeker, maar laat dit nou de enige dialoogzin uit het hele boek zijn waarvan ik 99% zeker ben dat ‘ie werkelijk zo is uitgesproken. Toen ik ‘m hoorde vond ik ‘m zo typisch Engels, dat ik me niet kan voorstellen om ‘m aan de lezers in het Nederlands voor te schotelen.

Het had uiteraard wel gekund: “Wij zijn Britten. Wij zeggen nooit nee.” Maar ik mis dan toch iets, een zeker je ne c’est quoi.

Wat vindt u van de hoeveelheid Engels in Officier in Afghanistan?

View Results

Laden ... Laden ...

 

Promotie © Erasmus Universiteit“The University’s Board of Directors accepted the resignation of Professor Dirk Smeesters on Thursday 21 June 2012”, zegt het nieuwsbericht van de Erasmus Universiteit.  Smeesters heeft data dusdanig gemanipuleerd dat hij nu twee wetenschappelijke publicaties moet terugnemen.

 

Doctorstitel

Ik denk terug aan mijn vorige begeleidingsgesprek met mijn promotiebegeleider. Toen broeide er duidelijk al wat.

“We hebben onlangs een promovendus tijdens de plechtigheid afgewezen,” zei hij.

Dat moest ik een momentje laten bezinken. In het Verenigd Koninkrijk mag het dan gebruikelijk zijn om pas bij de promotieplechtigheid te horen of je daadwerkelijk de doctorstitel krijgt, maar ik had begrepen dat in Nederland de beoordelingscommissie eventuele problemen met je proefschrift voorafgaand aan de ceremonie doorgaf. Promotieceremonie = doctor worden, dacht ik altijd.

Diederik Stapel effect

“Is dat gebruikelijk aan uw universiteit?” vroeg ik, toch licht bezorgd dat ik mezelf het weer eens moeilijk maakte door voor een topuniversiteit te kiezen.

Hij schudde zijn hoofd. “Dit is het Diederik Stapel effect. Sinds een paar maanden is de focus compleet verlegd van zoveel mogelijk promoties afdoen, naar zeker weten dat de wetenschappelijke inhoud van een proefschrift klopt.” Hij nam een slok uit zijn glas. “Hou er rekening mee dat je je SPSS database aan de commissieleden ter beschikking moet stellen en dat ze delen van je onderzoek zullen doorrekenen.”

Veranderen

Mij klonk dat volstrekt logisch in de oren. Om heel eerlijk te zijn lijkt me het Diederik Stapel & Dirk Smeesters effect heel gezond voor de wetenschap als het dit soort veranderingen teweeg brengt.

Maar ik ben er nog niet over uit of dat nou ook moet betekenen dat je pas op je promotieplechtigheid gaat horen of je daadwerkelijk doctor wordt. Je kunt ook teveel willen veranderen in een keer. Tradities die in je voordeel zijn, moeten niet zomaar geschrapt worden. Toch?

Ook in Nederland moet pas tijdens de promotieplechtigheid worden besloten of je doctor wordt.

View Results

Laden ... Laden ...

 

 

 

Destille GardenHet is leuk om als schrijver feedback van lezers te krijgen. Tot nu toe hebben alleen nog proeflezers Officier in Afghanistan gelezen, bijvoorbeeld om de beschrijving van de techniek in een C-130 vliegtuig te controleren, om te kijken of er niet per ongeluk iets in het boek staat dat de operationele veiligheid in gevaar kan brengen, of om de tekst te redigeren. En na meer dan een jaar schrijven aan het boek is het fijn als mensen daarna ongevraagd zeggen dat ze het ‘vlot geschreven’ vinden, ‘humoristisch’ of ‘herkenbaar’. Of ongegeneerd om een gratis exemplaar bedelen.

Zulke algemene feedback is erg leuk om te krijgen, maar verleden week heb ik gemerkt dat als je een schrijver gelukkig wilt maken, er een nog betere manier is. Lees verder

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën