Boekmarketing

Toen ik het boekvoorstel schreef voor Officier in Afghanistan, was een van de doelgroepen “vrouwen die het leuk vinden om te lezen over andere vrouwen die interessante beroepen uitoefenen”. Ook de pr-afdeling van Meulenhoff verwachtte wel interesse van vrouwenmedia, in elk geval van Opzij, maar ook wel van de ‘normale’ vrouwenbladen als Viva, Marie-Claire en Vrouw. Maar onze verwachtingen bleken niet uit te komen. Zoals de In de Media pagina laat zien, waren het de algemene media die geinteresseerd waren en de defensie-pers, maar niet de vrouwenmedia.

Dat is sinds deze week echter veranderd, want Talk to Aletta, de site van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, heeft een boekrecensie geschreven over Officier in Afghanistan. Uiteraard aandacht voor de vrouwelijke kant van het boek, maar ook voor waarom Officier in Afghanistan ook leuk is voor niet-defensie mensen:

[…] wat het betekent om vrouw in een mannenwereld te zijn bovendien ook nog eens uitgezonden naar een uiterst vrouwonvriendelijk land.
Haar boek biedt het een inkijkje in een wereld die voor burgers voor een groot deel vreemd is en zal blijven. Tegelijkertijd doet dit boek de lezer beseffen dat de militaire wereld uiteindelijk niet zo veel verschilt van de burgermaatschappij. Deze tegenstelling maakt het boek van Overste Kleinreesink interessant voor de leek.

Ben benieuw of dit het begin is van een nieuwe trend.

De hele recensie van Talk to Aletta is hier te lezen.

Na  bubobooks.com heeft nu ook mijn eigen uitgever de smaak te pakken en stelt drie gesigneerde exemplaren beschikbaar voor iedereen die het goede antwoord weet op de volgende vraag:

 

a) Het Rode Kruis

b) Artsen zonder Grenzen

c) De NAVO

Je kunt het goede antwoord insturen via de site van Meulenhoff. Succes!

Ebooks website BuboBooks.com heeft een leuke actie: een door mij gesigneerd exemplaar van Officier in Afghanistan voor de inzender van de meest relevante vraag voor het Bubo Interview. Dus heb je  een vraag die écht gesteld zou moeten worden tijdens dat interview, laat die dan achter op de facebookpagina van BuboBooks.

 

 

“Wil je ‘m ook signeren?” krijg ik vaak te horen als ik een boek verkoop. Ik vind dat zelf ook leuk: een boek met een handtekening en een persoonlijke tekst van de schrijver. Maar dan moet die schrijver wel in de buurt zijn, iets wat zelden voorkomt.

Vanaf vandaag is dat voor Officier in Afghanistan geen probleem meer. Iedereen die niet in de gelegenheid is om een signeersessie of lezing bij te wonen, maar wel graag een gesigneerd exemplaar wil voor zichzelf of als cadeau voor iemand anders, kan die vanaf vandaag op de website bestellen. Signeren is gratis, u betaalt de normale boekenprijs plus verzendkosten van €3,25.

Een gesigneerd exemplaar ontvangen gaat heel simpel. Ga naar het bestelformulier. Vul de adresgegevens in waar het boek naar toe moet samen met uw emailadres. Vul in voor wie het boek gesigneerd moet worden en een eventuele tekstsuggestie. Na drukken op de knop ‘bestel’, ontvangt u van mij een email met het bankrekeningnummer om de betaling over te maken. Na ontvangst van het geld op de rekening, signeer ik uw persoonlijke exemplaar en stuur het binnen een week op.

Ik signeer niet alleen Officier in Afghanistan, maar ook  andere boeken waaraan ik heb bijgedragen: Task Force Uruzgan en We missen een man. En zelfs de door mij ingesproken audioversie van Dochter van Isfahan van Anita Amirrezvani is gesigneerd te verkrijgen.

 

Ik zit bij de Bruna en heb mijn eerste horror-signering. Tot nu toe zijn alle signeringen fantastisch gegaan: veel mensen, veel verkopen, maar er is ‘iets’ fout gegaan. De bazin verzekert me dat ze de lokale pers attent heeft gemaakt op de signeersessie, maar desondanks waren geen aankondigingen. Omdat de winkel te klein is voor lokkers als een lezing of een voorleessessie met foto’s, zit ik op een bureaustoel aan een campingtafeltje te wachten tot er mensen langskomen voor een praatje.

Griffel

Zo af en toe komt er eens iemand plakken: een omaatje dat vol trots komt vertellen dat haar zoon een Griffel heeft gewonnen met een kinderboek, een jongen die ook een autobiografie heeft geschreven en daar in geuren en kleuren over komt vertellen, een mevrouw die als vrijwilligster taalles geeft aan Afghaanse vrouwen. De laatste koopt zowaar nog een exemplaar van Officier in Afghanistan ook.

Camouflage

Dan komt er eindelijk iemand aanlopen die eruitziet alsof ze voor de signering is gekomen: een vrouw met een camouflagebroek aan. Vol verwachting kijk ik uit naar haar komst. Ze loopt de winkel in, geeft me een kort knikje (dat gaat goed!) en gaat dan met een pak enveloppen in de rij staan. Zucht. Als ze de winkel weer dreigt uit te lopen, kan ik me niet beheersen.

“Goh, mevrouw, ik dacht, die komt voor mij?”
“Hoezo?” vraagt ze op verbaasde toon.
Ik wijs op haar broek. Het duurt even voor ze het doorheeft.
“Och hemel, nee. Da’s alleen maar een fashion statement”, zegt ze. “Ik heb verder niets met oorlog.”

Anderhalf uur later pak ik weer in, na twee boeken te hebben gesigneerd. Blij met de gedachte dat ik in elk geval modieus ben gekleed. Voor zolang het duurt tenminste.

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën