Schrijven

“Als je een artikel over schrijvende veteranen schrijft, dan kun je niet om jou heen. Jouw naam popt overal op,” zegt de journaliste van veteranenblad Checkpoint tegen me. Ze is bezig met een themanummer over schrijvende militairen. Leuk om te horen. Ik kan me dat wel voorstellen, want ik heb niet alleen boeken over mijn eigen uitzending geschreven, maar ben ook gepromoveerd op boeken die andere militairen schrijven over hun Afghanistan ervaringen. Dit keer gaat het gesprek daar echter niet over, maar over hoe het voor mij is om te schrijven. “Moeizaam,” was mijn eerlijke antwoord.

Het hele interview lees je hier.

“Wat doet een pitchcoach eigenlijk?”, wordt mij weleens gevraagd. Van alles, onder andere het verbeteren van pitchteksten. Ook voor mensen die al goede pitches hebben.

Zo gaat dat in de praktijk:

Rick Torenstra heb je wellicht vanmiddag gezien op televisie tijdens Veteranendag in de Ridderzaal. Hij is de jonge veteraan in burger die vertelde hoe hij bij een zelfmoordaanslag een oog was kwijtgeraakt en hersenletsel had opgelopen. Hij vroeg mij om mee te kijken naar de tekst van zijn 2-minuten-pitch op live televisie om te zien hoe we die nog krachtiger konden maken.

Hij beschreef in de eerste versie zijn hersenletsel als volgt:

“Jaren later werd duidelijk dat ik ook een hersenbeschadiging heb opgelopen tijdens de aanslag. Voornamelijk de hersenbeschadiging heeft veel impact op mijn dagelijkse leven en op dat van mijn thuisfront.”

Prima concept: een hersenbeschadiging heeft heel veel impact op je dagelijks leven. Als pitchcoach kijk ik wat we kunnen doen om dat concept verder te versterken. Mijn commentaar hierop was tweeledig. Allereerst, probeer er meer emotie in te krijgen, want daarmee neem je mensen mee, raak je ze. Ten tweede gebruik daarbij een voorbeeld, want anders wordt het niet concreet voor ze. Ik ken zijn verhaal, omdat ik vaker met hem heb gewerkt als pitchcoach, dus suggereerde iets wat zijn dochter ooit tegen hem had gezegd, of iets over hoe lastig het is om te plannen. Maar dat zijn niet meer dan suggesties. Mijn uitgangspunt is dat de tekst van de pitcher zelf moet blijven. Het moeten zijn woorden blijven.

Hij komt dan terug met:

“Voornamelijk de hersenbeschadiging heeft veel impact op mijn dagelijkse leven en op dat van mijn thuisfront. Van de afgelopen 12 jaar kan ik me maar weinig herinneren, zoals belangrijke gebeurtenissen als mijn trouwdag en geboorte van mijn kinderen.”

Dat vond ik een krachtige verbetering, heel goed. Want dit is een heel kort, heel concreet voorbeeld van wat een hersenbeschadiging in het dagelijks leven doet met je. En dan ook nog over onderwerpen die emotie oproepen bij het publiek: trouwdag, geboorte van je kinderen. Dat is iets wat mensen voor zich kunnen zien en waarbij ze direct kunnen invoelen wat een impact het op hen zou hebben.    

Hij heeft dus een heel goed voorbeeld gekozen en een prima concept neergelegd. Nu nog een laatste slag: het moet nog spreektaal worden. Daarvoor adviseer ik om ‘voornamelijk’ te vervangen door ‘vooral’ en de zinnen korter te maken. Als laatste adviseer ik om te werken met een herhaling van datgene wat het belangrijkst is. Hier dat je herinneringen weg zijn. Ik geef hem een voorbeeld van hoe ik het zou oplossen:

Van de afgelopen 12 jaar kan ik me maar weinig herinneren. Belangrijke gebeurtenissen zijn weg. Mijn trouwdag. De geboorte van mijn kinderen. Weg.

Dat is dus één van de vele facetten van pitchcoaching: teksten nóg krachtiger maken. Een onderdeel waar mijn jarenlange ervaring als auteur handig van pas komt.

Als je wil weten wat hij uiteindelijk heeft gezegd tijdens de live uitzending van #Veteranendag, kijk dan onderstaande video:

Het startpunt van een pitch in de Perfecte Pitch Methode is een publieksanalyse. Wie is je publiek en wat willen ze van je? Meestal kun je daar wel iets over zeggen, hebben ze speciale interesses, specialistische kennis, of duidelijke persoonskenmerken. Maar wat nou als je publiek heel Nederland is?

Dat geldt voor mijn militaire collega’s die 27 juni op #Veteranendag in de Ridderzaal twee minuten mogen spreken. Hoe schrijf je dan die speech? Waar begin je dan? Da’s lastig. Of zoals één van hen zei: “Ik vind het een hele puzzel om het in twee minuten te krijgen”. Dit was mijn advies:

1)      Bedenk één concept dat je wil neerleggen (niet meer!)

2)      Voor dat ene concept bedenk je de Call to Action: de laatste zin die je wil gaan zeggen, de boodschap die mensen moeten onthouden

3)      Kies een waar gebeurd verhaal dat je voor je kunt zien dat past bij die boodschap

4)      Ga dan pas schrijven

En kijk naar de tips voor 5-minuten-pitches, want die gelden net zo hard voor 2-minuten-pitches:

Je hoeft geen militair te zijn om dit advies te gebruiken. De tips werken voor elke pitch!

Meer weten over de Perfecte Pitch Methode? Klik hier:

=>www.depitch.coach

Met een vijftal ex-collega’s van de Nederlandse Defensie Academie zijn we bezig met het schrijven van een boek: “The Yin-Yang Military”. Het boek is af, ingeleverd bij uitgever Springer en we wachten rustig op de eerste proefdrukken. Kennelijk is de uitgever al helemaal overtuigd, want wat schetste onze verbazing deze week: we troffen de kaft van het boek al op de internetsite aan. Met een copyright statement voor volgend jaar: 2021.

Hebben jullie dat weleens eerder meegemaakt? Dat een boek al op de website staat, voordat de eerste proefdrukken er zijn?

https://www.springer.com/gp/book/9783030524326

foto-tedxede-2016-kleinreesink-overview-angela-bloemsaatZeg ‘kogelvrij vest’ tegen een militair en de kans is groot dat je gecorrigeerd wordt. Het is namelijk een ‘kogelwerend vest’  of ‘scherfvest’ dat zeker niet kogel’vrij’ is. Als je dat woord als militair gebruikt in de nabijheid van collega’s is het zeer wel mogelijk dat je met een smalende dan wel meewarige blik wordt aangekeken. “Schattig, zo’n meisje/knulletje dat nog nat achter de oren is”. Dit woordgebruik is, kortom, niet goed voor je imago.

Als je daarentegen voor een groot, algemeen publiek moet spreken is het devies echter: laat jargon (kogelwerend/scherf vest) achterwege en gebruik woorden die aansluiten bij de belevingswereld van je publiek (kogelvrij vest).

Dat leidde bij mij dus tot een ernstig dilemma bij het voorbereiden van mijn TEDxEde talk over de vraag of oorlog militairen verandert. Niet alleen zou er een kogelwerend vest op het toneel staan, ook zou ik het woord twee keer, in het Engels, uit moeten spreken. En in het Engels is het verschil nog veel groter: flak jacket versus bulletproof vest. De kans is groot dat de meeste mensen het woord ‘flak jacket’ niet eens kennen.

Welk woord zou jij gebruiken?

View Results

Laden ... Laden ...

 

Als je wilt weten waar ik voor gekozen heb, zie dan de eerste twee minuten van mijn TEDx talk:

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën