Nederlandse blogs

“Je moet de gunfactor krijgen”. Dat onderdeel van zakendoen dat bijna esoterisch aandoet. Ik dacht altijd dat dat betekende dat mensen je al heel lang moeten kennen om je daadwerkelijk business te gunnen. Maar dat hoeft niet.

Ik kwam aan de website pitchcoach.nl omdat ik de stoute schoenen aantrok. Ik stuurde een mailtje naar de eigenaar van pitchcoach.nl, Claire Arens, met de vraag of ik de domeinnaam, die zij zo te zien niet meer gebruikte, mocht hebben. En ik stuurde een filmpje (https://youtu.be/pnqxke-j46s) mee om te laten zien wie ik ben en waarom pitchcoach.nl bij mij zou passen.

Haar reactie: “Mijn eerste reactie was nee, omdat ik het bijbehorende emailadres nog gebruikte. Maar na het zien van je filmpje, dacht ik “dat lijkt me een sympathiek mens”. En dat je daarnaast zo’n mooi werk doet dat zo belangrijk is voor de maatschappij bij Defensie deed me besluiten te verkennen hoe ik je tegemoet kan komen.” Dat is de gunfactor. Zakendoen is niet alleen maar zakelijk, maar juist een zaak van mens tot mens. Dank je wel Claire, voor je sympathieke gebaar!

Mijn veteranenproject Project Nova, dat door het DOSCO Ontwikkelfonds werd gefinancierd, wordt volop voortgezet bij het Veteraneninstituut. Afgelopen week was mijn VI opvolger, Dave Botermans, bij de Kinnebak Podcast . Dave is een geweldige verteller en het hele interview van 2 uur is de moeite waard.
Hij sprak over zijn werkleven bij Defensie en Politie en wat hij allemaal voor veteranen doet. Hier een klein stukje uit de podcast (vanaf 1:37:32) waarin hij enthousiast over ons gezamenlijke begin van Project Nova praat. Ook mijn huidige bedrijf, De Pitchcoach, komt nog even voorbij.

Ben jij ook bijna niet toegekomen aan je persoonlijke ontwikkeling dit jaar? Of is jouw opleidingsbudget al (bijna) wegbezuinigd? Dat zou toch echt jammer zijn.

Juist nu in deze tijd moet je persoonlijke ontwikkeling doorgaan, vind ik. Maar als je werkt in de ‘Planning en Control cyclus’ van een gemeente, provincie, of bij de rijksoverheid, dan heb je het nu extra druk met scenario’s en impact analyses. En aan jezelf kom je soms te weinig toe. Herkenbaar?

Stel dan niet uit wat je wel kunt doen! Ontwikkel je eigen (digitale) presentatievaardigheden.

De online masterclass Pitchen voor (Financiële) Professionals is er speciaal voor jou.  Als je je nu inschrijft, ben jij zeker van een plekje. We hebben de masterclass speciaal voor jou gepland op donderdag 7 januari vlak voordat de volgende drukke periode start.

Schrijf je in op www.finolia.nl/online-masterclass-pitchenvoorcontrollers

PS: Deze dag leer je niet alleen veel over presenteren. Het is nog leuk ook en je groeit met het uur. Dat wil je niet missen, toch?

Pitchtip: Draag geen hangende oorbellen bij een belangrijke presentatie. Althans: niet als je een headset draagt. Zo’n microfoon die naast je mond vastgeplakt zit. Want dansende oorbellen tikken tegen de headset aan en dat geeft een geweldig irritant geluid bij elke beweging die je maakt.

Voor een goed (lees: slecht) voorbeeld, kijk & luister een paar seconden naar deze TEDxTalk. Zodra Gina Martin het podium opkomt, hoor je een tikkend geluid dat alleen stopt als ze even helemaal stil staat. Het leidt mij af van de inhoud. Jou ook?

“Ik weet echt niet wat ik moet zeggen, als ze de vergadertafel rondgaan. Ik hoop altijd dat ze me overslaan. Ik ben er toch alleen maar om een verslagje te schrijven?”. Met haar hoofd in haar schouders kijkt ze vragend naar me op, terwijl ze de mouwen van haar vest over haar handen heen trekt.

Als ik wat doorvraag over haar werk, blijkt ze de rechterhand van de directeur te zijn. De directeur gaat over de inhoud, zij over al het andere. Ze is dol op agenda’s van drukke mensen op elkaar afstemmen. Het soort werk waar ik nachtmerries van krijg.

“Je houdt dus van puzzelen?” vraag ik. Haar ogen glimmen als ze vertelt dat ze thuis als enige het geduld heeft om complexe puzzels van 1000 stukjes helemaal af te maken. Bingo, dat is haar passiehaak! Het verhaal waarmee ze duidelijk maakt wat haar toegevoegde waarde is: geduldig en als een Pietje Precies doorgaan totdat alle puzzelstukjes op zijn plaats zijn gevallen.

“Maar mensen zijn toch niet geïnteresseerd in een persoonlijk verhaal?”, vraagt ze.

“Wat vind jij leuker om naar te luisteren”, kaats ik terug, “iemand die glunderend een echt verhaal vertelt over wat haar drijft, of iemand die niets weet te zeggen?”.

“Ik krijg plaatsvervangende schaamte als mensen niets weten te zeggen”,  bekent ze.

Met wat kleine regieaanwijzingen (rechtop zitten, mouwen boven je polsen opstropen en alleen een vraagteken achter een zin plaatsen als het een vraagzin is) zit er ineens een heel andere, zelfverzekerde vrouw voor me. Een vrouw met een verhaal en een passie. Die het waard is om naar te luisteren bij een voorstelronde. Wat ze zelf pas echt gelooft als ze haar pitch op video terugziet.

“Wat fijn dat ik nu eindelijk weet wat ik moet zeggen als ik me voorstel!” zegt ze als ze anderhalf uur later happy de deur uit loopt.

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën