Esmeralda Kleinreesink

Het is over! Vandaag de laatste werkdag voor Project Nova. Bij het Veteranenloket mijn project officieel overgedragen aan twee net zo gepassioneerde mensen: kapitein Dave Botermans en Tessa Willigenburg. Veteranen die in aanraking komen met justitie zijn bij hen in goede
handen. Ik heb gezaaid, zij mogen oogsten!

Als dank mooie woorden en een passend oranje gekleurd boeket gehad. Daarmee komt bijna een einde aan mijn 20-jarige carrière bij Defensie. Raar hoor, afscheid nemen in Coronatijd. Geen afscheidsreceptie, niet eens een handdruk en een foto op 1,5 meter. Maar het idee om me binnenkort fulltime op De Pitchcoach te kunnen storten staat me wel aan.

“Wat netjes dat je het vraagt of je onze foto’s mag gebruiken. Geen probleem”,  zegt de voorzitter van de Dutch Veterans Bikers Association (DVBA). Ik vraag het hem, omdat ik wil laten zien hoe het logo van de Veteranenspeld (het Draaginsigne Veteranen) in onze samenleving wordt gebruikt. Hoe je die overal tegenkomt. Ook op de vestjes van de DVBA.

Ik ben bezig met het schrijven van een e-module voor de Open Defensie Academie over Veteranen in Psychische nood. Het afrondende onderdeel van Project Nova, mijn project om contact met zorgmijdende veteranen te krijgen via politie en justitie.

Het valt me op hoe makkelijk het is om toestemming te krijgen. Een paar minuten ervoor had ik met een tattoo shop gebeld om te vragen of ik een tatoeage van hen mocht gebruiken als voorbeeld van iemand die herkenbaar is als Marinier door zijn tattoo. “Ja, geen probleem”, was het onmiddellijke antwoord.

Ik email de voorzitter van de DVBA terug: voor mij is dit vanzelfsprekend. Als wij als overheidsinstantie ons al niet houden aan de copyright regels, hoe moeten we dat dan van onze burgers verwachten?

Het startpunt van een pitch in de Perfecte Pitch Methode is een publieksanalyse. Wie is je publiek en wat willen ze van je? Meestal kun je daar wel iets over zeggen, hebben ze speciale interesses, specialistische kennis, of duidelijke persoonskenmerken. Maar wat nou als je publiek heel Nederland is?

Dat geldt voor mijn militaire collega’s die 27 juni op #Veteranendag in de Ridderzaal twee minuten mogen spreken. Hoe schrijf je dan die speech? Waar begin je dan? Da’s lastig. Of zoals één van hen zei: “Ik vind het een hele puzzel om het in twee minuten te krijgen”. Dit was mijn advies:

1)      Bedenk één concept dat je wil neerleggen (niet meer!)

2)      Voor dat ene concept bedenk je de Call to Action: de laatste zin die je wil gaan zeggen, de boodschap die mensen moeten onthouden

3)      Kies een waar gebeurd verhaal dat je voor je kunt zien dat past bij die boodschap

4)      Ga dan pas schrijven

En kijk naar de tips voor 5-minuten-pitches, want die gelden net zo hard voor 2-minuten-pitches:

Je hoeft geen militair te zijn om dit advies te gebruiken. De tips werken voor elke pitch!

Meer weten over de Perfecte Pitch Methode? Klik hier:

=>www.depitch.coach

kippenvel in 23 woorden

#Veteranendag op 27 juni wordt dit corona-jaar heel bijzonder. Ik beschreef het al eerder: Een bijna lege Ridderzaal, televisiecamera’s en vier sprekers met verhalen om je op te verheugen. Met twee van de vier heb ik als pitchcoach gewerkt, dus ik weet wat een geweldige verhalen ze te vertellen hebben. Deze keer: Rick Torenstra.

Wat me uit Ricks verhaal het meest is bijgebleven is hoe hij de eerste minuut beschrijft na een black-out. Er is een bermbom afgegaan die hem zijn oog kost en hersenletsel veroorzaakt, maar dat weet hij dan nog niet. Ik herinner met nog steeds de mintgroene binnenkant van de pantserwagen met de vreemde rode stippen en hoe zwaar het hoofd van zijn collega op zijn schoot voelt.

Het zijn dat soort details die een verhaal echt maken en je meeslepen met de verteller. Zintuigelijk activeren noem ik dat. Het is een heel belangrijk onderdeel van de Perfecte Pitch Methode: wil je mensen boeien, dan moet je ze met alle mogelijke zintuigen meenemen in jouw wereld.  

Ik heb Ricks #pitch voor de 27e al gezien en ik weet dat hij deze keer andere details gaat geven. Tip: let op hoe hij uitlegt wat hersenletsel met je doet. Kippenvel in slechts 23 woorden.

PS: Meer weten over de Perfecte Pitch Methode? www.depitch.coach

Met een vijftal ex-collega’s van de Nederlandse Defensie Academie zijn we bezig met het schrijven van een boek: “The Yin-Yang Military”. Het boek is af, ingeleverd bij uitgever Springer en we wachten rustig op de eerste proefdrukken. Kennelijk is de uitgever al helemaal overtuigd, want wat schetste onze verbazing deze week: we troffen de kaft van het boek al op de internetsite aan. Met een copyright statement voor volgend jaar: 2021.

Hebben jullie dat weleens eerder meegemaakt? Dat een boek al op de website staat, voordat de eerste proefdrukken er zijn?

https://www.springer.com/gp/book/9783030524326

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën