BOEKHANDEL SCHREURS & DE GROOT

Zaterdag 6 oktober 2012 16 uur

 WAT DEDEN WE IN AFGHANISTAN?

Officier in Afghanistan

 Luitenant-kolonel Esmeralda Kleinreesink

over

Een internationale militaire operatie

Wat gaat er door militairen heen als midden in de nacht het bunkeralarm afgaat, omdat hun kamp wordt beschoten? Wat gebeurt er eigenlijk met hen als ze in Afghanistan zitten? Wat doen ze? Hoe reilt en zeilt het op een militair hoofdkwartier te velde?

Esmeralda Kleinreesink was in Afghanistan hoofd lucht- en grondtransportplanning van de NAVO en raakte zo bekend met de wereld van internationale militaire samenwerking: met moeilijk uitvoerbare politieke besluiten, met paranoïde, maar charmante Italianen, gezellige Duitsers, bureaucraten van elke nationaliteit en Britse humor. En met een incompetente Engelse kolonel met een bizarre stijl van leidinggeven. Dagelijkse doen zich dilemma’s voor: wie krijgt er voorrang, de minister met haar gezelschap of de computer-technici die een cruciale verbinding in een uithoek van het land moeten repareren? Maar er zijn ook de bezoeken aan de lokale bazaar.

Kleinreesink (1973) is luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht en werkt momenteel als universitair docent defensie economie aan de Nederlandse Defensie Academie. Onlangs verscheen van haar bij Meulenhoff het boek Officier in Afghanistan. Achter de schermen van onze militaire missie. Zij schreef mee aan twee militaire verhalenbundels, waaronder de bestseller Task Force Uruzgan (Meulenhoff, 2009) die onder leiding van Volkskrant defensiejournalist Noël van Bemmel en schrijver Arnon Grunberg tot stand is gekomenen en werkt op dit moment aan een proefschrift over boeken die militairen uit verschillende landen schreven over hun ervaringen in Afghanistan. Zij weet wat mannelijke militairen leuk vinden, hoe het voelt als een jochie je toeroept dat je een boerka aan moet trekken en hoe het eruit ziet als een immens vrachtvliegtuig als de C-130 Hercules letterlijk midden in het afgelegen Afghaanse dorpje Qal’eh-ye Now landt.

Weteringschans 173 Amsterdam

Telefoon 020-3208412

Toegang gratis

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën