In de hal van de FacultCertificaat dat garandeert dat vlag in Kabul heeft gewapperdeit Militaire Wetenschappen hangt sinds kort een heel vieze Nederlandse vlag. Meegenomen door een collega die net terug is van een uitzending in Kabul, Afghanistan. “Hij is wel gewassen”, zegt hij. Ik begrijp dat de Kabulse lucht nog net zo vies zwart is als toen ik er in 2006 was. De opening van Officier in Afghanistan begint niet voor niets met een schoonmaakscène*.

Certificaat

Vol trots hangt er een certificaat bij, met de handtekening van een Amerikaanse generaal erop.

Het certificaat garandeert dat de vlag ‘was flown in the face of the enemy over the NATO compound’. En niet zomaar, maar ter ere van de Faculty of Military Science. Ons dus.

Ondervragen

In een van de boeken in mijn proefschriftonderzoek komen dit soort vlaggen ook voor. In Vragenvuur (oorspronkelijke Engelse titel: The Interrogators) van de Amerikaanse ondervrager Chris Mackey worden in de ondervragingsruimte aan de muren Amerikaanse vlaggen opgehangen, waar de gevangenen constant door omringd worden. Deze vlaggen worden later in de kampwinkel te koop aangeboden met een soortgelijk certificaat. Het is niet zomaar een Amerikaanse vlag, maar een die langdurig in het aangezicht van een overwonnen tegenstander heeft gehangen. Ik moet eerlijk zeggen dat me dat toen ik het las een onbehagelijk gevoel gaf. Ik vond het van weinig respect naar de tegenstander toe getuigen. En nu hangt er iets soortgelijks bij mij in de gang.

Als ik over dat onbehagen met de vlagophanger praat, moet hij lachen: “Ach, het is leuke gespreksstof, nietwaar?”

Ik ben wel benieuwd naar wat u hiervan vindt. Voelt u zich hier ook ongemakkelijk bij, of vindt u zo’n lekker puh vlag juist een goed idee?

Zo'n lekker puh vlag vind ik...

View Results

Laden ... Laden ...

Nederlandse vlag die in Kabul heeft gewapperd* Dit is die openingsscène van Officier in Afghanistan:

Met een schoonmaakdoekje in mijn ene hand en een flacon met blauw ontsmettingsmiddel in de andere sta ik op mijn eerste dag in Afghanistan een bureau te poetsen. Dit was niet helemaal wat ik me had voorgesteld toen ik een half jaar geleden een telefoontje van het Operatie Centrum van de Luchtmacht kreeg met de vraag of ik zin had in een uitzending als hoofd bureau Lucht- en grondtransportplanning voor de NAVO in Afghanistan. Het beeld dat bij mij opkwam, was van een vluchtplanningskamer met grote televisieschermen, overal klokken met de tijden van vliegvelden over de hele wereld en rode tickertape waar de meest recente vluchtgegevens voorbijkwamen. Ik zag mezelf al in een stoer desertuniform met een kogelwerend vest eroverheen en een Lara Croft-holster om mijn rechterbeen.
Schoonmaakdoekjes en ontsmettingsmiddel kwamen in mijn fantasie niet voor.

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën