foto-tedxede-2016-kleinreesink-overview-angela-bloemsaatZeg ‘kogelvrij vest’ tegen een militair en de kans is groot dat je gecorrigeerd wordt. Het is namelijk een ‘kogelwerend vest’  of ‘scherfvest’ dat zeker niet kogel’vrij’ is. Als je dat woord als militair gebruikt in de nabijheid van collega’s is het zeer wel mogelijk dat je met een smalende dan wel meewarige blik wordt aangekeken. “Schattig, zo’n meisje/knulletje dat nog nat achter de oren is”. Dit woordgebruik is, kortom, niet goed voor je imago.

Als je daarentegen voor een groot, algemeen publiek moet spreken is het devies echter: laat jargon (kogelwerend/scherf vest) achterwege en gebruik woorden die aansluiten bij de belevingswereld van je publiek (kogelvrij vest).

Dat leidde bij mij dus tot een ernstig dilemma bij het voorbereiden van mijn TEDxEde talk over de vraag of oorlog militairen verandert. Niet alleen zou er een kogelwerend vest op het toneel staan, ook zou ik het woord twee keer, in het Engels, uit moeten spreken. En in het Engels is het verschil nog veel groter: flak jacket versus bulletproof vest. De kans is groot dat de meeste mensen het woord ‘flak jacket’ niet eens kennen.

Welk woord zou jij gebruiken?

View Results

Laden ... Laden ...

 

Als je wilt weten waar ik voor gekozen heb, zie dan de eerste twee minuten van mijn TEDx talk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën