Promotie © Erasmus Universiteit“The University’s Board of Directors accepted the resignation of Professor Dirk Smeesters on Thursday 21 June 2012”, zegt het nieuwsbericht van de Erasmus Universiteit.  Smeesters heeft data dusdanig gemanipuleerd dat hij nu twee wetenschappelijke publicaties moet terugnemen.

 

Doctorstitel

Ik denk terug aan mijn vorige begeleidingsgesprek met mijn promotiebegeleider. Toen broeide er duidelijk al wat.

“We hebben onlangs een promovendus tijdens de plechtigheid afgewezen,” zei hij.

Dat moest ik een momentje laten bezinken. In het Verenigd Koninkrijk mag het dan gebruikelijk zijn om pas bij de promotieplechtigheid te horen of je daadwerkelijk de doctorstitel krijgt, maar ik had begrepen dat in Nederland de beoordelingscommissie eventuele problemen met je proefschrift voorafgaand aan de ceremonie doorgaf. Promotieceremonie = doctor worden, dacht ik altijd.

Diederik Stapel effect

“Is dat gebruikelijk aan uw universiteit?” vroeg ik, toch licht bezorgd dat ik mezelf het weer eens moeilijk maakte door voor een topuniversiteit te kiezen.

Hij schudde zijn hoofd. “Dit is het Diederik Stapel effect. Sinds een paar maanden is de focus compleet verlegd van zoveel mogelijk promoties afdoen, naar zeker weten dat de wetenschappelijke inhoud van een proefschrift klopt.” Hij nam een slok uit zijn glas. “Hou er rekening mee dat je je SPSS database aan de commissieleden ter beschikking moet stellen en dat ze delen van je onderzoek zullen doorrekenen.”

Veranderen

Mij klonk dat volstrekt logisch in de oren. Om heel eerlijk te zijn lijkt me het Diederik Stapel & Dirk Smeesters effect heel gezond voor de wetenschap als het dit soort veranderingen teweeg brengt.

Maar ik ben er nog niet over uit of dat nou ook moet betekenen dat je pas op je promotieplechtigheid gaat horen of je daadwerkelijk doctor wordt. Je kunt ook teveel willen veranderen in een keer. Tradities die in je voordeel zijn, moeten niet zomaar geschrapt worden. Toch?

Ook in Nederland moet pas tijdens de promotieplechtigheid worden besloten of je doctor wordt.

View Results

Laden ... Laden ...

 

 

 

One Response to Het Diederik Stapel effect

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën