De Caforio Award. Om heel eerlijk te zijn: ik had er nog nooit van gehoord. Maar sinds afgelopen zaterdag ben ik helemaal bij. En ik kan alleen maar zeggen: een buitengewoon geweldige prijs. Hij wordt elke twee jaar door militaire onderzoekers toegekend aan het beste Engelstalige wetenschappelijke boek op het gebied van de krijgsmacht of civiel-militaire relaties.

Zaterdag kreeg ik te horen dat de handelseditie van mijn proefschrift On Military Memoirs (Brill, 2016) deze prijs heeft gewonnen! Of ik zin had om a.s. woensdag de prijs tijdens een wetenschappelijk congres in Athene in ontvangst te komen nemen? Jazeker.

Ik voel me sinds zaterdag al uitgelaten. Ik heb het juryrapport alvast mogen inzien. De jury noemt het boek “innovatief, verfrissend, nieuw en baanbrekend” en raadt het iedereen aan die wil weten hoe militairen een uitzending echt beleven.

Nou alleen nog afwachten wat de award inhoudt. Speculaties, door anderen, over grote sommen geld heb ik direct de kop in kunnen drukken (de organisatie betaalt de reis naar Athene zelfs niet). Gezien andere prijzen die andere wetenschappers winnen, vermoed ik een uitermate lelijk beeldje, dat klein genoeg is om makkelijk mee te nemen in het vliegtuig. Al dan niet vergezeld van een al dan niet ingelijste oorkonde.

Desalniettemin verheug ik me er enorm op. Elke veteraan verlangt naar erkenning.  En dit is de ultieme erkenning: door de wetenschap,voor een veteraan, die veteranen onderzoekt.

Athene, here I come!

Update 29 juni 2017:

Geen uitermate lelijk beeldje, maar een idem oorkonde die vanwege de Griekse chaos noch in kleur, noch op net papier kon worden uitgeprint. Maar met de belofte dat ik in Nederland alsnog een ‘echte’ oorkonde zal ontvangen. Het gevoel van erkenning is er echter nauwelijks minder om. Dit is wat Defensie erover te zeggen had. En hiernaast de foto van mijn acceptatiespeech.

 

 

2 Responses to Caforio Award

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bestel een gesigneerd exemplaar
Archief
Categorieën