Officier in AfghanistanOfficier in Afghanistan

De meeste mensen weten wel dat er Nederlandse militairen in Afghanistan zitten, dat kunnen we in de kranten lezen. Maar wat gebeurt daar eigenlijk? Hoe gaat het eraan toe op een militair hoofdkwartier? Wat gaat er door je heen als midden in de nacht het bunkeralarm afgaat, omdat je kamp wordt beschoten? Hoe voel je je als een jochie je toeroept dat je een boerka aan moet trekken?

In Officier in Afghanistan geef ik een uniek kijkje achter de schermen van een internationaal militair hoofdkwartier, waar ik als hoofd lucht- en grondtransportplanning van de NAVO heb gewerkt. Ik beschrijf de frustraties, de bureaucratie, de voortdurende spanning en hoe politieke beslissingen doorwerken in de dagelijkse militaire praktijk. Maar ook hoe vriendschappen tussen al die militairen uit verschillende landen ontstaan, ondanks de cultuurverschillen.

Zoals Meulenhoff zegt: “Nooit eerder kregen we zo’n uitgebreid inzicht in het reilen en zeilen van een militair hoofdkwartier te velde, nog wel door een van de weinige vrouwelijke militairen.”

Officier in Afghanistan is niet alleen als boek verkrijgbaar voor 18,95 euro (ISBN: 9789029088459) , maar ook als e-book voor 12,99 euro (ISBN: 9789460231759). Het is ook mogelijk om een gesigneerd exemplaar te bestellen.

> Bestel nu het boek
> Bestel nu het e-book
> Bestel een gesigneerd exemplaar

On Military Memoirs

The trade edition of my PhD-study (see below). It was awarded the Caforio Award in 2017, the two-year-prize for the best English-language scientific book in the domains of armed forces and civil-military relations. According to the jury it is “innovative, refreshing, new and ground breaking”, and they find it “a well-researched book with a convincing theoretical framework and insightful experiences, which can only be recommended to anyone interested in knowing the real life of military personnel”.

In On Military Memoirs I offer insight into military books: who were their writers and publishers, what were their plots, and what motives did their authors have for writing them. Every Afghanistan war autobiography published in the US, the UK, Germany, Canada and the Netherlands between 2001 and 2010 is compared quantitatively and qualitatively.

On Military Memoirs. A Quantitative Comparison of International Afghanistan War Autobiographies, 2001-2010 (2016), Brill, Leiden, ISBN: 9789004322530

> Order the book now
> Order the e-book now

Cover On Military Memoirs L.H.E. (Esmeralda) KleinreesinkOn Military Memoirs

Mijn Engelstalige proefschrift. On Military Memoirs onderzoekt alle 54 militaire Afghanistan memoires die tussen 2001 en 2010 zijn uitgegeven in 7 verschillende landen (Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, VS, Canada, België en Australië), zowel traditioneel uitgegeven als zelf gepubliceerd. Het boek geeft antwoord, zowel kwalitatief (verhalend) als kwantitatief (in cijfers), op vier verschillende vragen:

  • Wie zijn die soldaten die autobiografische boeken schrijven?
  • Wie zijn hun uitgevers?
  • Waarover schrijven ze?
  • Waarom zeggen ze dat ze schrijven?

On Military Memoirs. Soldier-authors, publishers, plots and motives (2014), Breda, ISBN: 9789088920004

> Download On Military Memoirs

 

Bijdrage andere boeken

The Yin-Yang Military

Een wetenschappelijke bundel over ambidexteriteit bij Defensie: het vermogen om heel uiteenlopende, ogenschijnlijk tegengestelde taken tegelijk te kunnen vervullen. Ik heb niet alleen een hoofdstuk hierin geschreven Achilles and Odysseus in Non-fiction. Fact or Fiction?, maar was ook een van de editors.

The Yin-Yang Military (2021), Springer, ISBN: 9783030524326

> Bestel nu

We missen een man

Een verhalenbundel met 16 waargebeurde, spannende verhalen van Nederlandse veteranen van Nederlands-Indie tot Afghanistan. Mijn bijdrage is het afsluitende hoofdstuk Geduld is een schone zaak.

We missen een man. Zestien eigenzinnige verhalen van veteranen (2012), Kerckebosch, ISBN: 9789067205306

Bestel nu

Bestel een gesigneerd exemplaar

Cover Task Force UruzganTask Force Uruzgan

Als u houdt van waargebeurde militaire verhalen, dan is de bestseller Task Force Uruzgan een aanrader: korte verhalen van zo’n 20 Nederlandse militairen over hun uitzending naar Afghanistan. De hoofdstukken Groundhog Day en Buikpijn en boerka’s zijn van mijn hand.

Van Bemmel (2009) Task Force Uruzgan, Meulenhoff, ISBN: 9789029086981

> Bestel nu

> Bestel een gesigneerd exemplaar

 

 

cover Mission Uruzgan Mission Uruzgan

Meer interesse in een verzameling wetenschappelijke essays over de Nederlandse missie in Afghanistan? Dan is Mission Uruzgan leuk om te lezen. Het hoofdstuk Books and Bikes: Noises and Voices of Veterans heb ik samen met Rene Moelker, een collega van de Nederlandse Defensie Academie, geschreven. We kijken waar twee verschillende groepen veteranen over praten als ze terug zijn van hun uitzending: motorrijdende veteranen (bikes) en de schrijvers van Task Force Uruzgan (books).

Beeres et al (2012) Mission Uruzgan, Amsterdam University Press, ISBN: 9789085550501

> Bestel nu

Boekvoorlezer

 

Cover Dochter van IsfahanDochter van Isfahan

Meer zin in luisteren dan lezen? Dan is Dochter van Isfahan van Anita Amirrezvani een goede tip. De luisterboekversie van deze bestseller over een meisje in het Iran van de zeventiende eeuw heb ik voorgelezen.

Amirrezvani (2010) Dochter van Isfahan, audioboek op cds, Boekerij, ISBN: 9789052860282

> Bestel nu

> Bestel een gesigneerd exemplaar

 

Vertaling

 

Cover Implementing ChangeImplementing Change

Hij is niet meer in de boekhandel verkrijgbaar, maar wellicht nog wel tweedehands: de vertaling van het boek Implementing Change van Pater en Roest is door mij verzorgd.

Roest & Pater (2005) Implementing Change, Lemma, ISBN: 9789059311275

> Bestel nu

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën