“Je moet de gunfactor krijgen”. Dat onderdeel van zakendoen dat bijna esoterisch aandoet. Ik dacht altijd dat dat betekende dat mensen je al heel lang moeten kennen om je daadwerkelijk business te gunnen. Maar dat hoeft niet.

Ik kwam aan de website pitchcoach.nl omdat ik de stoute schoenen aantrok. Ik stuurde een mailtje naar de eigenaar van pitchcoach.nl, Claire Arens, met de vraag of ik de domeinnaam, die zij zo te zien niet meer gebruikte, mocht hebben. En ik stuurde een filmpje (https://youtu.be/pnqxke-j46s) mee om te laten zien wie ik ben en waarom pitchcoach.nl bij mij zou passen.

Haar reactie: “Mijn eerste reactie was nee, omdat ik het bijbehorende emailadres nog gebruikte. Maar na het zien van je filmpje, dacht ik “dat lijkt me een sympathiek mens”. En dat je daarnaast zo’n mooi werk doet dat zo belangrijk is voor de maatschappij bij Defensie deed me besluiten te verkennen hoe ik je tegemoet kan komen.” Dat is de gunfactor. Zakendoen is niet alleen maar zakelijk, maar juist een zaak van mens tot mens. Dank je wel Claire, voor je sympathieke gebaar!

Mijn veteranenproject Project Nova, dat door het DOSCO Ontwikkelfonds werd gefinancierd, wordt volop voortgezet bij het Veteraneninstituut. Afgelopen week was mijn VI opvolger, Dave Botermans, bij de Kinnebak Podcast . Dave is een geweldige verteller en het hele interview van 2 uur is de moeite waard.
Hij sprak over zijn werkleven bij Defensie en Politie en wat hij allemaal voor veteranen doet. Hier een klein stukje uit de podcast (vanaf 1:37:32) waarin hij enthousiast over ons gezamenlijke begin van Project Nova praat. Ook mijn huidige bedrijf, De Pitchcoach, komt nog even voorbij.

Ben jij ook bijna niet toegekomen aan je persoonlijke ontwikkeling dit jaar? Of is jouw opleidingsbudget al (bijna) wegbezuinigd? Dat zou toch echt jammer zijn.

Juist nu in deze tijd moet je persoonlijke ontwikkeling doorgaan, vind ik. Maar als je werkt in de ‘Planning en Control cyclus’ van een gemeente, provincie, of bij de rijksoverheid, dan heb je het nu extra druk met scenario’s en impact analyses. En aan jezelf kom je soms te weinig toe. Herkenbaar?

Stel dan niet uit wat je wel kunt doen! Ontwikkel je eigen (digitale) presentatievaardigheden.

De online masterclass Pitchen voor (Financiële) Professionals is er speciaal voor jou.  Als je je nu inschrijft, ben jij zeker van een plekje. We hebben de masterclass speciaal voor jou gepland op donderdag 7 januari vlak voordat de volgende drukke periode start.

Schrijf je in op www.finolia.nl/online-masterclass-pitchenvoorcontrollers

PS: Deze dag leer je niet alleen veel over presenteren. Het is nog leuk ook en je groeit met het uur. Dat wil je niet missen, toch?

Pitch tip: Don’t wear dangling earrings during an important presentation. At least: not when you wear a headset. One of those microphones that is attached next to your mouth. Because dancing earrings tap against the headset, which provides an extremely irritating sound with every move you make.

For a good (i.e. bad) example, look & listen to this TEDxTalk for a few seconds. As soon as Gina Martin enters the stage, you hear a ticking sound that only stops when she completely stands still for a moment. For me, it distracts from the contents. Does it have that effect on you too?

Pitchtip: Draag geen hangende oorbellen bij een belangrijke presentatie. Althans: niet als je een headset draagt. Zo’n microfoon die naast je mond vastgeplakt zit. Want dansende oorbellen tikken tegen de headset aan en dat geeft een geweldig irritant geluid bij elke beweging die je maakt.

Voor een goed (lees: slecht) voorbeeld, kijk & luister een paar seconden naar deze TEDxTalk. Zodra Gina Martin het podium opkomt, hoor je een tikkend geluid dat alleen stopt als ze even helemaal stil staat. Het leidt mij af van de inhoud. Jou ook?

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën