Zo fijn om te weten dat je niet de enige bent! Ik ben niet de enige militair die coach is geworden. Afhangen.nu is net begonnen als platform voor mensen die een coach zoeken met een achtergrond in een hoog-risico-beroep en ze hebben binnen een maand al 70 (!) coaches. Van PTSS behandelaars, tot paardencoaches. En nu ook een pitchcoach, sterker nog De Pitchcoach, want ik heb me gelijk aangesloten.

Lees hier mijn blog op de website afhangen.nu.

Het is over! Vandaag de laatste werkdag voor Project Nova. Bij het Veteranenloket mijn project officieel overgedragen aan twee net zo gepassioneerde mensen: kapitein Dave Botermans en Tessa Willigenburg. Veteranen die in aanraking komen met justitie zijn bij hen in goede
handen. Ik heb gezaaid, zij mogen oogsten!

Als dank mooie woorden en een passend oranje gekleurd boeket gehad. Daarmee komt bijna een einde aan mijn 20-jarige carrière bij Defensie. Raar hoor, afscheid nemen in Coronatijd. Geen afscheidsreceptie, niet eens een handdruk en een foto op 1,5 meter. Maar het idee om me binnenkort fulltime op De Pitchcoach te kunnen storten staat me wel aan.

Ik had jullie beloofd dat ik de korte video’s die ik heb ingesproken voor mijn veteranenproject zou laten zien. Hier komen ze. Vier voor de Marechaussee (in volgorde te kijken!) en één voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).  Ze worden onderdeel van de opleiding. Zodat hulpverleners weten wat een veteraan is en hoe je een veteraan in psychische nood kunt helpen.  

1. Wat is een veteraan? https://vimeo.com/442020886/2349d5f4b9
2. Hoe herken je een veteraan? https://vimeo.com/442027362/a639227d6a
3. Hoe herken een veteraan in nood? https://vimeo.com/442027708/68ee201523
4. Hoe benader je een veteraan in nood? https://vimeo.com/442027923/166cc6ef0b
5. Wat is een veteraan? Versie DJI https://vimeo.com/442048005/b6a976ffda

Dit is het laatste, afsluitende onderdeel van Project Nova. Per 1 augustus stopt de financiering van het project door het DOSCO Ontwikkelfonds. Daarmee stopt de zorg voor veteranen die in aanraking komen met politie & justitie echter niet. Want waar ik met Project Nova heb gezaaid, gaat de staande organisatie (KMAR, Veteraneninstituut, LZV, DJI, politie) oogsten. En het bloeit al overal!

“Als je een artikel over schrijvende veteranen schrijft, dan kun je niet om jou heen. Jouw naam popt overal op,” zegt de journaliste van veteranenblad Checkpoint tegen me. Ze is bezig met een themanummer over schrijvende militairen. Leuk om te horen. Ik kan me dat wel voorstellen, want ik heb niet alleen boeken over mijn eigen uitzending geschreven, maar ben ook gepromoveerd op boeken die andere militairen schrijven over hun Afghanistan ervaringen. Dit keer gaat het gesprek daar echter niet over, maar over hoe het voor mij is om te schrijven. “Moeizaam,” was mijn eerlijke antwoord.

Het hele interview lees je hier.

“Wat netjes dat je het vraagt of je onze foto’s mag gebruiken. Geen probleem”,  zegt de voorzitter van de Dutch Veterans Bikers Association (DVBA). Ik vraag het hem, omdat ik wil laten zien hoe het logo van de Veteranenspeld (het Draaginsigne Veteranen) in onze samenleving wordt gebruikt. Hoe je die overal tegenkomt. Ook op de vestjes van de DVBA.

Ik ben bezig met het schrijven van een e-module voor de Open Defensie Academie over Veteranen in Psychische nood. Het afrondende onderdeel van Project Nova, mijn project om contact met zorgmijdende veteranen te krijgen via politie en justitie.

Het valt me op hoe makkelijk het is om toestemming te krijgen. Een paar minuten ervoor had ik met een tattoo shop gebeld om te vragen of ik een tatoeage van hen mocht gebruiken als voorbeeld van iemand die herkenbaar is als Marinier door zijn tattoo. “Ja, geen probleem”, was het onmiddellijke antwoord.

Ik email de voorzitter van de DVBA terug: voor mij is dit vanzelfsprekend. Als wij als overheidsinstantie ons al niet houden aan de copyright regels, hoe moeten we dat dan van onze burgers verwachten?

Bestel een gesigneerd exemplaar

Archief

Categorieën